çatı şıklığı

ÇATI IŞIKLIKLARI

Güneş ışığının iç mekana yukarıdan girmesi, çatıda yapılacak camlı açıklıklarla sağlanabilir. Bu verimli ve maliyeti düşük aydınlatma kaynağı, pencerelerden gelen normal gün ışığının yerine veya ona ek olarak kullanılabilir. Öte yandan, parlama ve kamaşma denetim altına alınmalı ve gerekirse panjur, gölgelik veya yansıtıcı paneller kullanılmalıdır. Yatay ve güneye bakan çatı ışıklıkları, kışın güneş ısısı kazanımını artırırlar, fakat yazın aşırı ısı kazanımının önlenmesi için yine gölgelik kullanımı gerekebilir.

ÇATI IŞIKLIK ELEMANLARI

Çatı ışıklık sistemleri, cam ve plastik ışıklıklar ve sızdırmazlık elemanlarından oluşan, önceden birleştirilmiş metal çerçeveli birimlerdir. Çeşitli hazır boyutları ve kesitleri mevcuttur, fakat siparişe göre de üretilebilirler. 

Çatı pencereleri, eğimli çatılarda uygulanmak üzere tasarlanmış hazır ahşap pencerelerdir. Havalandırma ve temizlik amacıyla dönel veya çarpma pencere türlerinde üretilmektedirler. Tipik olarak 600 ila 1.200 mm genişlikte ve 900 ila 1.800 mm yükseklikte, gölgelikler, güneş kırıcılar ve otomatik kumandalarla beraber elde edilebilirler. 

Eğik camlı sistemler, eğimli cam çatılar olarak görev yapacak şekilde planlanan camlı giydirme cephelerdir. 

Işıklıklar, akrilik veya polikarbonat plastikten veya telli, tabakalı, yüksek mukavemetli veya tam temperlenmiş camdan yapılabilirler. 

Enerji tasarrufu ve yoğunlaşmanın azaltılması açısından çift cam önerilir.

Çok katmanlı bir ışıklık sisteminde telli, yüksek mukavemetli veya tam temperlenmiş cam kullanıldığında, yapı yönetmeliği, camın kırılması durumunda aşağıya düşerek kullanıcıları yaralamasının önlenmesi için camlı açıklığın altına tel kafes yerleştirilmesini şart koşar, tekil kont birimleri istisna oluşturur.

Düz veya oluklu plastik çatı ışıklıkları için minimum eğim 4:12 dir. Plastik kubbeler açıklığın en az %10’u kadar veya minimum 125 mm yükselmelidir. 

Çatı şıklıkları ve eğik cam sistemlerinin çerçeveleri, içeri süzülen suyun ve yoğunlaşmanın toplanarak su atma delikleri aracılığıyla dışarı atılmasını sağlayacak bir iç oluk sistemine sahip olmalıdır.

Çatı sızdırmazlık profili, 45 dereceden daha az eğimli olan çatı ışıklıklarının kendilerini çevreleyen çatı yüzeyinden yükseltilmeleri için en az 100 mm yüksekliğinde parapetlere ihtiyaç vardır. Bu parapetler yerinde yapılabilir veya ışıklık birimlerinin bir parçası olarak üretilebilir. 

Çatı ışıklıkları birimlerinin çerçeveli bir çatı boşluğuna ihtiyaçları vardır, hem taşıyıcı çatı strüktürü hem de ışıklık birimleri tahmini çatı yüklerini taşıyacak şekilde planlanmalıdır.



Etiketler : çatı ışıklıkları


Benzer Konular Ev Dekorasyonu Ahşap Kapı Uygulamaları Ahşap Parkeler Asma Tavan Yapımı Gergi Tavan Nedir Niş Uygulamaları Şömine Uygulamaları Ev Dekorasyon Stilleri Ev Dekorasyon Ürünleri Granit Uygulamaları Mermer Uygulamaları Kartonpiyer Uygulamaları Halı Kaplama Mobilya Tasarımı Doğal Taş Uygulamaları Mobilya Nasıl Seçilir Duvar Kağıdı Yatak Odası Dekorasyonu Çocuk Odası Nasıl Düzenlenir Peyzaj Nedir Ahşap Bölme Duvar Ahşap Döşeme Kaplamaları Ahşap Eskitme Ahşap Evler Ahşap Lambiri Ahşap Panel Ürünler Ahşap Tavan Kaplama Akıllı Ev Sistemleri Aksesuar Kullanımı Alçı Levha Bölme Duvar Alçı Levha Yer Döşemesi Aydınlatma Sistemleri Bahçe Mobilyaları Balkon Tasarımı Bitümlü ve Plastik Levhalar Cam Tuğla Çatı Işıklıkları Dekoratif Mobilya Uygulamaları Depo,Kiler,Sandık Odası Esnek Yer Döşemeleri Fresk Nedir Kapı Sistemleri Konut ve İnsan İlişkisi Kündekari Nedir Mobilya Kılıfları Oda Akustiği Sürme Cam Kapılar Taş Döşeme Kaplamaları Yemek Odası Dekorasyonu



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus