bahçe göletleri

BAHÇE GÖLETLERİ

Göletler bahçeye ahenkli bir şekilde uyum sağlamalıdır. Bitki ve hayvanların göletin içinde ve dışında serbest olarak gelişip büyüyebilmesi için bunların doğru yere yerleştirilmesi gerekir. Bataklık ve su bitkilerinin çoğunluğu takriben 4-6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyarlar, bu bitkilerin aradıkları yer teras ve oturma yerlerinin yanındaki göletin iyi görülebilecek yerleridir. 

Bitkilere gerekli miktarda su ve kum konulmuş ise 4-6 hafta içerisinde biyolojik denge olarak su berraklaşır. Su üst yüzeyinin oranı su miktarına uymalıdır. ( her m2 su yüzeyine karşın 400 lt)
Bahçe göleti haşere ve bitkilerin yaşam yeridir. Göletin bitkilendirilmesi, gölet su ile doldurulmadan yapılmalıdır. Bitki dikme zamanı Mayıs’tan Eylül’e kadardır. Armonik bir görüntü sağlamak için yüksek bitkiler su bahçesine teker teker dikilmelidir. Yarı yükseklikteki bitki mesafesi 30-40 cm dir. Buna karşın, göletin kıyı kesimlerindeki alçak bitkiler sıkça ve toplu olarak dikilmeli, bitkiden bitkiye olan ara mesafe 20-30 cm genişlikte olmalıdır. Su altı bitkilerinden oluşan bir garnitür için her m2 başına 5 adet yeterli gelmektedir. Bitkiler çabuk yetişen canlı türleri oldukları için, havuz içindeki bitkiler alçak ve yüksek yerlerde kendi su seviyesi konumuna göre yerleştirilmelidir. 

Bitkiler sepet, kap veya doğrudan kendi özel toprağı ile dikilmelidir. Göletin kenarlı uygun bir biçimde düzenlenmelidir. Bataklık ve su yüzeyi bölgeleri ve nemli tarhlar doğallık kazandırır ve tabii görünüm sağlarlar. Gölet bahçenin büyüklüğüne orantılı olmalıdır. İdeal olanı 20-25 m2 olan gölettir, fakat 3-5 m2 gölet dahi çeşitli miktarda canlı barındırabilir. 5-20 cm derinlikteki ve en derin yerii en az 60 cm’lik su bölgesi haşereler ve semendergillerin kışı geçirmesi ve sağ kalması için yeterlidir. Suyun derin yerleri tüm canlı çeşitlerinin birer barınağıdır.

Donma nedeniyle toprağın kabarmasını önlemek için gölet kışın su ile dolu bırakılmalıdır. Buz kaldırıcı veya akıntı taşı kullanılırsa şayet balıklar, kurbağalar ve amfibiler kışın hayatta kalabilirler. Hazır havzalar gerekli derinlik bakımından bitki sepetleri sunmakta ve böylelikle çakıllarla beraber bitki toprağının kaybolması veya akıp gitmesi önlenmektedir. 



Etiketler : bahçe göletleri


Benzer Konular Peyzaj Nedir Peyzaj Anasayfa Peyzaj Planlaması Fiziki Peyzaj Planlama Aşamaları Balkon ve Çatı Bahçesi Kaya Bahçesi Japon Bahçesi Kış Bahçeleri Klasik Bahçe Gizli Bahçe Minimalist Bahçe Sanat Bahçesi Su Bahçeleri Zen Bahçesi Erguvan Ağacı Acem Borusu Acıbakla Aechmea Bitkisi Ak Asma Altın Çanağı Bahçe Çitleri ve Ağaçlar Bahçe Göletleri Bahçe Yüzme Havuzu Biberiye Bina Dışı Taş Kaplama Çam Ağacı Çarkıfelek Çiçeği Çim Ekimi ve Bakımı Çoban Püskülü Dağ Defnesi Duman Ağacı Gelin Tacı Gülibrişim Güzellik Çalısı Ilgın Ağacı İstinat Duvarı Japon Akçaağacı Kadeh Çiçeği Kelebek Çalısı Kese Çiçeği Kış Bahçeleri Kızılcık Çalısı Kuşburnu Lale Ağacı Leylak Ağacı Mavi Ladin Mavi Sedir Mor İnci Ağacı Obrizya Bitkisi Osmanthus Aquifolium Oya Ağacı Saray Manolyası Sarı Çiçekli Yasemin Sarkık Dallı Huş Ağacı Sera Havalandırması Süs Kirazı Tarh Nedir Taş Armudu Yasemin Nedir Yıldız Manolya



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus