bebek bakım kısmı

HAMİLE KADINLARIN VE YENİ DOĞAN BEBEKLERİN BAKIMI 

Hamile ve yeni doğan bebeklerin bakımı, anne ve bebeğin doğumdan sonraki somatik, tıbbi, psikolojik ve sosyal yönden bakımını kapsar. TBB, Hepatit gibi aşın bulaşıcı hastalığı olan hamileler karantina bakım servislerine alınır. Hayati fonksiyonel rahatsızlığı olanlar yoğun bakım servislerine kaldırılır. Bulaşıcı hastalığı veya nefes darlığı (örn. erken doğum) olan yeni doğan bebekler, çocuk kliniğinin özel bölümüne alınır. 

Hamile bakım servisinin planlaması normal bakım bölümüyle aynıdır: Ana bakım, tedavi bakımı, hasta bakım, idare ve ikmal. Bebek bakım servisi loğusa servisi ile irtibatlıdır. Enfeksiyon tehlikesini aza indirgemek için bu kısım küçük odalara veya bölmelere ayrılmıştır. Yeni doğan bebeklerin emzirilmesi için bebekler araba ile lohusaların odalarına götürülür veya taşınır. Bu şekilde anne ve bebek arasında, daha önceki merkezi emzirme odasına nazaran daha sıkı kontak sağlanmıştır. Anne ve bebeğin bir odaya yerleştirilmesi ("Rooming in") bebeklerin taşınmasına gerek kalmadığından, personel azaltma imkanı yaratsa da iktisadi desantral bakıma yol açar. Bu yöntem, bu aralar hastanelerde uygulanan standart bir yöntem haline gelmiştir. 

Bakım birimlerinin büyüklüğü: Normal bakım birimlerinden daha küçüktür.

Küçük birimlerde hijyen sağlanması daha kolaydır. Servisler 10-14 yatakla sınırlanmalıdır. Fonksiyonlar, sağlıklı hamilelerin bakımı, sağlıklı yeni doğan bebeklerin bakımı, tecrit edilmiş yeni doğanların bakımı (örn. erken doğum) olarak ayrılır. Hijyenik nedenlerden dolayı hamile ve yeni doğan bebeklerin bakımında normal bakım servisine nazaran daha fazla önlem alınmalıdır. Bu yüzden körüklü bölme sisteminin yanı sıra ziyaretçi bölmesi öngörülmelidir. Yatak yeri normal bakımla olduğu gibi planlanır ve yatak mesafesi bebek arabasını koymak için daha fazla genişletilmelidir. Sıhhi bölümlerde. loğusa hanımlar küvette banyo yapamayacakları için, oturma banyolu duş kombinasyonları ve duşlar mevcut bulunmalıdır. 

Yeni doğan bebek bakım birimleri aşağıdaki işlevleri kapsamalıdır: Yeni doğanlar için yatak yerleri, Kundak yeri, bebek banyosu tadı yeri, çocuk hemşireleri için oturma yeri, muhtemelen nakil araçları koyma yeri. Patojen mikro organizmalı yeni doğan bebekler için fonksiyon birimi olarak, ayrı yatak, bakım ve çalışma yerleri bulunan bebek karantina kısmı oluşturulmalıdır. Yan fonksiyon kısmı aşağıdaki eleman veya odaları kapsamalıdır: Bölüm hemşirelerinin faaliyet yeri, hemşire oturma odası, çay mutfağı, hakim odaları, muayene ve tedavi odası, hasta banyosu, hasta ve ziyaretçiler için oturma odası, istif odası, alet odası, temizlik odası, personel ve ziyaretçi WC'si, çamaşır dolapları ve hasta yakınları görüşme odasıdır. 

Teknik koşullar: Havadaki mikropları minimal seviyeye indirgemek için hava tekniği tesisi 8 defa hava değişimi/saat olarak düzenlenmelidir. Oda ısısı 24°C ve 26°C arasında olmalıdır.

Servis mahali: Lohusa anne ve bebeğin doğum sonrası nakil yolu mümkün olduğunca kısa mesafeli olmalıdır. Burada koridorlar sık sık kesişmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Doğum yardımı ile lohusa bakım istasyonları asansörlerin kullanımını zorunlu kılmadan aynı düzeyde teşkil edilmelidir.



Etiketler : hamile bakım kısmı


Benzer Konular Hastane Tasarımı Hastane Tasarımı Anasayfa Ameliyathaneler Bakım Kısmı Fizyoterapi Kısmı İdare Kısımları İkmal Kısımları İlk Yardım Hastaneleri Körük Bölmeler Laboratuvar Kısmı Öğrenim ve Araştırma Özel Bakım Kısımları Radyoterapi Kısmı Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Yoğun Bakım Kısmı



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus