idare kısımları

İDARE KISIMLARI

İdare kısmında her bir eleman için 7 m2-12 m2 planlanmalıdır. Hasta ve yakınlarının ulaşımı için odalar danışmaya yakın yerde (giriş salonu), hasta kabul ve muhasebe kısmındadır. En az 2 hastanın kabulünde (her biri için 5 m2) sedyeli hastalar için girişte olan irtibat kısmında, kasada (12 m2) , muhasebe (12 m2) körük10 bölmenin olması önemlidir. Bina içindeki işletme için oda olarak idare direktörü bürosu (20 m2), sekreterlik (10 m2), idare bölüm bürosu (15 m2), muhtemelen ikmal kısmında, hemşire bürosu (20 m2), personel büro (25 m2) santral arşiv (en az 40 m2) , idare ile yan merdivenli irtibat bodrum katında olmalıdır. Her bir gereksinime göre: Başhemşire ve hastabakıcı için hizmet odaları, hekim oturma ve görüşme odası, hademe odası, hasta arşiv, kütüphane, hasta kütüphanesi, kuaför odası (iki kişilik) olmalıdır. Muhasebenin artan rasyonelleşmesi ve elektronik teçhizat ve bilgisayar kullanımına planlamada dikkat edilmelidir: Boru postalı merkezi yazı odaları gereklidir. 

Sedyeli Hasta Girişi : Hasta teslimi için, üstü örtülü öncelikli yol veya kapalı salonun yanında idarenin görülebilir tarafında olması elverişlidir. Genel ulaşımdan ilk yardıma ve ameliyathaneye ulaşan serbest yol ve ana ulaşım noktasına dikkat edilmelidir. İlk yardım için hasta kabul muayene odası (15 m2), hasta kabul banyosu (15 m2), antre (10 m2) girişin arkasına gelecek biçimde tasarlanmalıdır.

Ana Giriş : Özel giriş yerleri hijyenik nedenlerden dolayı (enfeksiyon veya çocuk bölümü) ayrı olarak belirlenmelidir. Giriş salonu açık kapı prensibinde erken gelen hastalar için bekleme odası olarak düzenlenmelidir. Bu düzenleme günümüzde tipik hastane görünümünü indirgemek için daha fazla modern hotel salonu görümündedir. Burada ziyaretçi, acil hastalar, yürüyebilir yatan hastalar, alışveriş yolları ayrılır. Salonun büyüklüğü yatak kapasitesi ve ziyaretçilerin yerel sayısına bağlıdır. Hasta kabul ve telefon kısımlarından (12 m2) iç bölümlere yollar ve esas ulaşım noktaları (WC'li) ayrılır. Bunun haricinde bu kısımda jetonlu telefonlar, sigara büfesi, tatlılar, çiçekler, kırtasiye eşyaları yer almıştır.


Arşiv ve Depo Odaları : Arşivler ile çalışma alanları arası için kısa mesafeli yollar elverişli olsa da, zor gerçekleştirilmektedir. Mahallerinin bodrum katlarında merdivenli olması mümkündür. Dosya, literatür, filmler için depo ve arşiv odaları ile idare ve röntgen bölümleri, rezerveler (eczane, dezenfeksiyon, mutfak v.s.) aletler (mutfak, idare v.s.), preperatlar, koleksiyon, atölyeler birbirinden ayırt edilmelidir. Raf ve dolap derinlikleri depo malzemesine bağlıdır ve dosya, kitap, filmler için 25-40 cm, porselenler için 40-60 cm'dir. Aynı depo kapasitesinde yüzeyin indirgenmesi için tekerlekli raf tesislerinin yapılması anlamlıdır. Rafların yük kaldırma stabilitesi (1000 kg/m2’ ye kadar) önceden dikkate alınmalıdır. 

Ortak Mekanlar: Yemek salonları ve kafeteryaların zemin katta veya en üst katta (manzara) olması en uygundur. Ana mutfakta irtibat, yük asansörü ile sağlanır ve ziyaretçiler tarafından kullanılamaz. Yemek dağıtım yeri ile doğrudan irtibat gereklidir. Ziyaretçi, personel ve hastaların ayırt edilip edilmemesi değişkendir. Genellikle restoranlar günümüzde harici hizmetliler tarafından çalıştırılır. Self servis için dağıtım tezgah sistemi (uzunluğu takr. 6-8 m) öngörülür. Salata açık büfe olmalıdır.

İbadet Odaları : İbadet odalarının merkez mahallinde, bakım, tedavi ve ikmal kısımlarının haricinde iç ve dış ulaşımın kesit noktasında olması elverişlidir. Hizmetliler, ziyaretçiler, yatan hastalar için ibadet yerleri olmalıdır.



Etiketler : idare kısımları


Benzer Konular Hastane Tasarımı Hastane Tasarımı Anasayfa Ameliyathaneler Bakım Kısmı Fizyoterapi Kısmı İdare Kısımları İkmal Kısımları İlk Yardım Hastaneleri Körük Bölmeler Laboratuvar Kısmı Öğrenim ve Araştırma Özel Bakım Kısımları Radyoterapi Kısmı Yeni Doğan Bebeklerin Bakımı Yoğun Bakım Kısmı



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus