eski bina restorasyonu nasıl yapılır

ESKİ BİNA RESTORASYONU NASIL YAPILIR

Eski bir binanın restore edilmesi, modernleştirilmesi, onarımı veya yapısal olarak büyütülmesinin planlanmasında yeni inşaata göre daha değişik metotlar kullanılır. Mevcudu korumak esastır.

Modernleşmenin koşulu ve esası itibariyle, her bir önemli yapı parçasının, bütün ayrıntıları dikkatlice gözden geçirilerek, sistematik bir şekilde envanter tanziminin yapılması gerekir. Envanter tanzimi genelde aşağıdaki aşamalara uyularak gerçekleştirilir.

Genel yapı tasviri, arazi, yapısal kararlaştırma, nizamnameler, yasalar, tarihsel yapı kısımları, yapı tarihi tasarım özellikleri, yapı malzemeleri, bina kullanımı, payandalar, konstrüksiyon özellikleri, diğer vasıflar. Yapı malzemeleri ve donanım standartlarının, teknik donanımlarının, bina kısımlarının kullanımının (konut, iş yeri vb.) açıklamalar. Finansman kısmına dair veriler.
Bina durumunun cephe, tavan, merdiven, bodrum, daireleri, ticari birimler ve odalar gibi her bir münferit kısmının envanter tanzimi, bina ölçüsü ve envanter planı.

En önemli hasar gören kısımlar, baca tepeleri, baca tepelerinin kurumlaşması, hasarlı çatı gövdesi, çürük pervazlar ve çatı kiremitleri, çatı ve duvar bağlantıları, çatı olukları. Isı yalıtımının bulunmaması ve alt gerilim hattı, duvardaki çatlaklar, konstrüktif hasarlar, çürük tahta kiriş tavan, hasarlı duvar ve tavan sıvası, yalıtımsız ön cephe. Çürük ahşap kapılar, ahşap kat merdiveni. Isıtma, sıhhi tesisat kullanılmaz durumdadır. Bina bağlantı hatları hasarlıdır.

Yapı iskeletindeki ana hasar noktaları : Saçaklar, oluklar, yağmur boruları, çatı kirişleri, nemi çürüme, kuru çürüme, mantar oluşumu, böcekler, yarılmış ve açılmış tahta bağlantıları, sızan su, pencere tabanındaki bağlantılar, komşu binalar.

ÇATI RESTORASYONU 

Çatılar, kendi fonksiyonlarına göre daima dış etkilere karşı bir koruma sağladıkları için evin esas yerini teşkil eder. Gözden kaçırılan ufak çaptaki bir hasar daha sonra büyük hasarlara yok açabilir. Çatı kapamasının ve gövdesinin hasarsız olması restorasyonun asıl amacını oluşturmaktadır. Tarihi çatı konstrüksiyonlarının malzemesi bildiğimiz kadarıyla tamamen ahşaptır. Tüm mevcut çatı gövdesi biçimleri değişik uygulamalı üçgen bağlamalardan oluşur.

Her bir konstrüksiyonda farklılık gösteren yük aktarım türünün bilinmesi her bir çatı restorasyonunun hatasız yapımının ön şartıdır. Çatının yüklenmesi sadece kendi yükü ve kar birikmesi ile oluşmaz, ayrıca rüzgar şiddetinin çatının yüzeyine etkisi çoktur. Bu yüzden, rüzgar dağılımının durumu ve mevcudiyeti çatının dayanıklılığı için anlam taşımaktadır. Bodrum altı kısımlarında mevcut bulunan yer döşemesi ısı yalıtımsız ve nem önleyici değildir. Kaplamanın tamamen yeniden yapılması ve yeni yalıtım tabakasının yapımı önerilir.

KAT DÖŞEMELERİ RESTORASYONU

Eski yapılardaki taşıyıcı tavan kirişlerinin ölçüleri marangozların deneyimi ile belirlenirdi. O zamanlarda, yükler, genelde, bir veya bir çok uzunlamasına alt kirişlerle desteklenen travers çapraz kirişler üzerinden taşınacak şekilde yapılırdı.

Kural : Oda derinliğinin yarı büyüklüğü desimetre, kiriş yüksekliği de cm dir. Burada verilen ölçüler eki ahşap kirişli tavanların önemli ölçüde bel vermeleri meydan verse de bu, kabul edilebilir ölçüdeki gerilme seviyesini aşmadığı taktirde, stabilite emniyetini tehlikeli kılmamaktadır. Yük dağılımının düzeltilmesi için tavan kirişleri veya çelik taşıyıcıları ilave etmekle oluşturulur. Gerilim mesafesini kısaltmak için bir veya birçok ek mertekler veya taşıyıcı çapraz duvarların yapılması gerekir. Çatı makasında oluşturulacak yapı değişiklikleri için, her bir yük dağıtıcı ve takviyelerin fonksiyonlarının tam envanterinin çıkarılmasını zorunlu kılar. Yük dağıtıcının tam anlamı ile eksiksiz yapılabilmesi içim tüm bağlantılarda kayma emniyetinin garanti edilmesi gerekir.

MERDİVEN RESTORASYONU

Dış ve iç merdivenler, eski bir binanın en önemli biçimsel öğesidir. Çok çeşitli malzeme ve konstrüksiyonlu iç merdiven vardır. Bunların çoğunluğu ahşaptandır. Ahşap ev restorasyonu konusunda uyulacak önemli kural, onarılması gerekenin onarılmasıdır. Dış merdivenler genelde doğal taştan yapılmış olup, genel olarak subasmanı geçmeyi sağlar. Çürüyen basamakların alt kısmı yontma taş biçiminde işlense bile değiştirilebilir.

ISLAK ODA VE BANYO RESTORASYONU

Duvar ve yer döşemesinin yenilenmesi dikkatlice planlanarak gerçekleştirilmelidir. En çok korkulan hasar duş ve küvetlerdeki sızıntı yerleridir. İç yalıtımlı dış duvarlardaki eksik veya hatalı buhar önleyiciler, çatkıdaki yoğun su birikmesine yol açar. Çürüme ve mantar oluşumunun nedeni bundandır. Modernleştirmenin esas amacı sağlıklı olarak yenilemedir. Yeni yatay kesit çözümünün planı envantere göre uygulanmalıdır ve bu teknik gereksinimlerle koordine edilmelidir.



Etiketler : bina restorasyonu


Benzer Konular Ev Tadilatı Alçı Sıva Uygulamaları Badana Nedir Bina Güçlendirme Bina Isıtma Sistemleri Boya Sistemleri ve Prensipleri Doğalgaz Tesisatı Duvar Sistemleri Elektrik Tesisatı Engelliler İçin Tesisat Epoksi Zemin Kaplama Eski Bina Restorasyonu Ev Tadilat Kredisi Fayans Uygulamaları İç Cephe Boya İç Cephe Sıva Uygulaması Isıtma ve Soğutma Sistemleri Pencere Uygulamaları Seramik Uygulamaları Su Tesisatı Uygulamaları Tadilat Firması Seçimi



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus