Çok çeşitli pencere türleri ve boyutları vardır ve bunların seçimi sadece binanın fiziksel görünümü değil aynı zamanda iç mekanın doğal ışıklandırma, havalandırma, manzara potansiyeli ve mekânsal kalitesini de etkiler. Dış kapılara benzer şekilde, pencereler de kapatıldıklarında hava geçirimsizliği sağlamalıdır. Pencere kasalarının düşük ısı iletkenliğine sahip olmaları veya ısı akışını kesecek şekilde yapılmaları gerekir. Pencere camları, ısı iletimini yavaşlatmalı ve güneş ışınımı ile karmaşayı kontrol altına almalıdır.
Ahşap kasalar alüminyum veya çelik kasalardan daha kalındırlar, fakat aynı zamanda daha etkili bir ısı yalıtımı sağlarlar. Kasalar genellikle fırınlanmış, temiz düzgün lifli ve fabrika ortamında su itici koruyucu ile işlenmiş ahşaptan yapılırlar. Bakım ihtiyacını en aza indirmek için, günümüzde ahşap kasaların büyük bir bölümü vinille kaplanmakta ya da boya gerektirmeyen akrilik astarlı alüminyum kesitlere yapıştırılmaktadır.
PVC pencereler iyi yalıtıma sahip olması, uzun yıllar dayanarak bakım gerektirmemesi, uygun tasarım ve destek elemanlarıyla yüksek mukavemetlere erişebilmesi, ahşap ve alüminyuma oranla daha düşük maliyeti sebebiyle en çok tercih edilen malzemedir.
Metal pencereler alüminyum, çelik profil veya bronzdan üretilebilirler.
Alüminyum Pencereler : Alüminyum pencere kasaları göreli olarak düşük maliyetli, hafif ve paslanmaya karşı dayanıklıdırlar, fakat ısı iletkenlikleri yüksek olduğundan kasanın sıcak tarafından soğuk tarafına ısı akışının önlenmesi için sentetik kauçuk veya plastik ısı kesiciler kullanılmalıdır. Alüminyum kasalar anotlanmış, pişmiş emayeli veya floropolimer reçineli bitirişlere sahip olabilirler.
Çelik Pencereler : Çelik pencere kasası ve çerçevesinin profilleri sıcak veya soğuk çekme çelikten üretilir. Çelik alüminyumdan daha güçlü olduğundan, bu profiller alüminyum profillere göre daha rijit ve ince kesitlidir, görüşü daha az engeller ve belirli bir kaba veya kagir boşluk içine daha geniş ışıklıkların yerleştirilmesine olanak verirler. Ayrıca çelik alüminyumla karşılaştırıldığında daha düşük bir ısı aktarım kat sayısına sahiptir ve bu nedenle çelik pencere kasalarında genelde ısı kesici gerekmez.
Sabit pencereler, bir kasa ve hareketsiz bir çerçeveden oluşurlar. Hareketli pencere birimleri ile beraber kullanıldığında, sabit çerçeve kalınlığı hareketli kanatların sabit çerçeve kalınlığı hareketli kanatların kesit ölçüsüne yakın olmalıdır.
Kanatlı pencereler, kenardan menteşeli ve genellikle dışa açılan hareketli kanatlara sahiptirler.
Üst başlıktan açma pencereler, çerçevenin üstüne yerleştirilen menteşeler yardımıyla dışa açılan hareketli kanatlara sahiptirler.
Alt başlıktan asma pencereler, çerçevelerin altına yerleştirilen menteşeler yardımıyla içe açılan hareketli kanatlara sahiptirler.
Sürme pencereler, en az biri yatay oyuklar veya raylar üzerinde kayan iki veya daha fazla çerçeveden oluşurlar.
Çift düşey sürme pencereler, her biri ayrı oyuklar veya raylar üzerinde yer alan ve pencerenin farklı bölümlerini kapatan iki adet düşey sürme çerçeveden oluşurlar.
Jaluzi pencerelerde, ortak bir çerçeve içinde aynı anda hareket edeni yatay cam veya ahşap ızgaralar bulunur. Jaluziler temel olarak ılıman iklimlerde havalandırmayı kontrol altına almak ve dışarıdan görüşü kesmek için kullanılır.
Dönel pencereler, merkezlerinde veya ona yakın bir noktadaki düşey veya yatay bir eksen çevresinde 90 veya 180 derece dönen çerçevelere sahiptir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus