çatı kaplamaları

ÇATI KAPLAMA MALZEMELERİ

Bina üzerine gelen yağmur, kar, dolu vb sularının birikmeden akmasını temin etmek ve aynı zamanda sıcak, soğuk gibi diğer dış etkenlerden korumak için yapılan örtüye çatı kaplaması denir. Kullanılan malzeme su geçirmez ve dış etkenlere karşı dayanıklı olmalıdır. Çatı örtü malzemesinin cinsine göre çatı eğimleri belirlenmiştir. Çatı örtü malzemesinin cinsine göre çatı eğimleri belirlenmiştir. Bunlar:

Marsilya kiremit 1/2~1/1

Oluklu Kiremit 1/3~1/7,5

Bitümlü Tek Karton 1/6~1/5

Bitümlü Çift karton 1/12~1/5

Çinko 1/7,5~1/5

Düz Saç Çatı 1/3~1/5

Ondülin 1/1,5~1/1,25

Kurşun 1/7,5

Bakır 1/12,5~1/10

Cam 1/3,5~1/1

Tahta 1/1

Arduaz 1/2~1/1

ÇATI KAPLAMA MALZEMELERİ NELERDİR

Çatı örtü kaplamasında çatının özelliğine göre çeşitli örtü çatı malzemeleri kullanılır. Bu örtü malzemeleri kaplanış durumlarına göre parçalı ve devamlı olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Parçalı örtü malzemeleri; kiremit, arduaz, oluklu levha gibi malzemelerdir. Bu malzemeler çatı yüzeyinde uçları üst üstte bindirilerek kaplanır. Üst üstte binen kısımlarında aralıklar kalacağından çatıda devamlı bir hava cereyanı olacaktır. Bu hava cereyanı ahşap çatılarda kullanılan elamanların çürüme tehlikesini azaltır. Devamlı örtü malzemeleri ise; asfalt, katranlı veya bitümlü kâğıt gibi malzemeler olup çatı yüzeyinde üst üstte bindirilir ve yapıştırılır. Bu tür malzemelerle yapılan kaplamalarda ahşap elemanlar rutubete karşı korunmalıdır. Çatı kaplamalarını kullanılan malzemenin cinsine göre sınıflandırmak daha uygun olur.

Kiremit: Çatı örtü kaplamasında en çok kullanılan malzemedir, çeşitli görünüş, renk ve şekilde olur. En çok kilin kalıplanıp fırınlarda pişirilmesi şeklinde üretilmektedir. Kiremitler değişik şekillerde ve amaçlar için üretilirler.

 Üzeri Doğal Taş Kaplı Panel ve Kiremitler : Alt yüzeyi 5 mikron polyester astar ve 20 mikron son kat polyester boyalı galvaniz sacdan, üst yüzeyi doğanın en sağlam, en dayanıklı malzemesi olan taşların kademeli olarak öğütülmesiyle elde edilen, çeşitli renklerdeki granüllerden oluşan çatı kaplama malzemesidir.

 Boyalı Doğal Taş Kaplamasız Panel ve Kiremitler : Avrupa, Amerika ve İskandinavya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olan metal kiremit, çelik üstü galvaniz, astar, polyester ve boya kaplı olup 8 kattır. Tüm iklim koşullarına dayanıklı olan metal kiremide 30 yıl garanti verilmekle birlikte 100 yıl ömrü vardır. Kiremit altı tahtası gerektirmez. Güvenlidir, çatlamaz, kırılmaz, koruyucu film tabakası ile kaplıdır. Montajı kolaydır. Genişlik 116 cm. Boy: 37 cm. Ağırlık: 2,78 kg / m2

 Poliüretan Esaslı Paneller : Poliüretan izolasyonlu paneller, form verilmiş iki yüzey arasına, çeşitli kalınlıklarda B2 sınıfı yanmazlıkta rijit poliüretan sert köpük enjekte edilmiş kompozit ürünlerdir. Poliüretan panellerde kullanılan alt ve üst yüzey, ürünün tipine göre alüminyum, galvaniz sac, kraft kâğıdı veya PVC membran olabilmektedir.

 Taş Yünü Esaslı Paneller : Yüksek yangın güvenliği istenen yapılar için vazgeçilmez olan taş yünü izolasyonlu paneller kesintisiz üretim kullanılarak üretilmektedir. Metal dış kabuk ve dolgu olarak kullanılan A yanmazlık sınıfı taş yünü izolasyon tabakası sayesinde yangına dayanıklı kompozit bir sistem elde edilmiştir.

 Polistren Esaslı Paneller : İsopanel, iki kat alüminyum veya saç levha arasına, eksande polistren dolgunun çeşitli kalınlık ve yoğunlukta uygulanması ile elde edilen kompozit çatı ve cephe kaplama malzemesidir.

 Galvanizli Sac : Sacdan galvaniz boyalı veya boyasız olarak üretilebilen, trapez oluklu ve levhalar, kullanım yerine ve özelliklerine göre değişik kalınlık ve formda üretilir. Fonksiyonel tasarımları sayesinde yalıtımsız tek kat örtü olarak veya yalıtım malzemeleri ile kombine uygulamalarda kullanılır.

 Lifli Çimento Esaslı Malzemeler Bu levhalar belirli oranlarda çimento ve inorganik liften oluşan bir yapı malzemesidir. İnorganik lif açıldıktan sonra içinde yeterli miktarda su bulunan karıştırıcılar kullanılarak çimento ile birleştirilir. Düz ve oluklu şeklinde üretilir.

 Cam Takviyeli Polyester (CTP) Çatı Kaplama Malzemeleri Cam elyafı ile takviye edilerek fiziksel mukavemet değeri arttırılmış doymamış polyester ve reçineden oluşan kompozit bir malzemedir. Esnek, hafif, darbelere dayanıklı C.T.P. şeffaf sinüs ve trapez oluklu levhalar, şeklinde üretilirler. Doğal aydınlatma özelliği ve homojen ışık dağılımı sağlayan, kimyasallara karşı dirençli ve korozyona karşı dayanıklı ve darbelere karşı dayanıklı, yüksek ve düşük hava sıcaklıklarından etkilenmeyen, hafif çeşitleri vardır.

 Polikarbonat Çatı Kaplama Malzemeleri : Ticari, sanayi veya endüstriyel yapılarda, turizm işletmelerinde, konutlarda ve daha pek çok farklı alanda uygulanan policarbon, örttüğü mekâna değer katar. Doğayla ve gün ışığıyla iç içe mekânlar yaratmanızı sağlar. Camın 1/6'sı kadar hafiftir. Malzeme yapısından dolayı yüksek darbe dayanımına sahiptir, kırılmaz. (-40°C+120°C) derece ısıya dayanıklıdır. 4 mm ile 16 mm arası kalınlık seçenekleri mevcuttur. Plaka ölçüsü 210 mm x 600 mm dir.

 PVC Levha Şeklinde Çatı Kaplama Malzemeleri Dalgalı (ondüle) ve düz sert PVC levhalardır. Diğer yapı elemanları ile uyumlu, dış hava etkilerine karşı mukavim, alevlenmeyen, kimyasal madde ve korozyondan etkilenmeyen bir malzemesidir. Çatı, cephe, garaj, sera ve balkon kaplamalar için ideal olup 0,8 mm - 4 mm arasında kalınlıkta üretilmektedir.

 Akrilik Cam Esaslı (PMMA) Malzemeler (cam lifli-fiberglas) Cam görünümlü akrilik levhalardır. Uygulamacıların, projelerinde cama alternatif olarak bulabilecekleri tek çözümdür. Camdan 200 kat daha sağlamdır. Esnektir,  kolay uygulama yapılır. Camın 1/2 ağırlığındadır. Soğuk ve sıcak bükümle şekil verilebilir. %90'a varan ışık geçirgenliğine sahiptir.

 Üzeri Doğal Taş Kaplı Malzemeler (Shingle) : 120 gr/m² fibrocam taşıyıcılı ve APP ile modifiye edilmiş bitüm çatı kaplama örtüleridir. Modern ve klasik mimari tasarımlara uygun değişik renk ve görüntülerde, dekoratif, hafif her türlü yüzeye kolay ve süratli uygulanmakta olup, kötü hava koşullarına dayanıklıdır. Görünen üst yüzeye renkli mineral granülleri lamine edilmiş, alt kısımlarında bulunan kumlu yüzey ise, ambalaj paketi içindeki yaprakların birbirine yapışmasını engellemektedir. Dikdörtgen, çokgen, yuvarlak gibi farklı şekillerde üretilebilmektedir.

 Sinüs Oluklu Levhalar : Bitüm emdirilmiş organik elyafla özel bir reçinenin bileşiminden oluşan bir malzemedir. Özel bir reçine ile bünyesine boya emdirilmiş olup su geçirmez, dayanıklı, çevre dostu ve levha halinde oluklu bir çatı kaplama malzemesidir.

 Bitüm veya Katran Emdirilmiş Kartonlar : Piyasada bir metre genişliğinde ve 20 metre uzunluğunda rulo halinde bulunur. Tahta kaplanmış yüzeye veya beton yüzeye asfalt veya bitümle yapıştırılır.

 Tahta : Ormanı çok ve kereste ucuz olan yerlerde uygulanır, uzun bir dayanma beklenmez, suyun çok çabuk akıtılması için çatı eğimi 1/1 olmalıdır.

 Arduaz : Düz levhalar halinde 4-6 mm kalınlığında 30x30-30x40 cm veya 60x60 cm boyutunda doğal taşlar ince plaklar halinde yarılarak ve kesilerek elde edilen arduaz levhalarla çatı kaplaması nadiren de olsa yapılmaktadır. Tahta kaplama üzerine galvanizli çiviler çakılarak uygulanır.

 Cam Çatı Örtüleri : Marsilya tipi kiremitlerle örtülen çatıların belirli bir kısmında çatı aralığının aydınlatılması gerektiğinde cam kiremitler kullanılabilir. Şed çatılarda olduğu gibi bina iç bölümünün çatıdan aydınlatılması gerektiğinde çatı meyilinin tamamı cam ile örtülebilir veya çatıya aydınlatma pencereleri yapılır. Çatı örtüsü için kullanılacak camlar arme cam veya mikalı cam ya da cam kiremit olması gerekir. Cam kiremidin kaplanması normal kiremitlerin kaplanmasında olduğu gibi yapılır. Cam levha kullanılacak kaplamada çatılarda mertek yerine kullanılacak kayıtlar ahşap olsa da genellikle metalden yapılır.

ÇATI KAPLAMA MALZEMELERİNİN ÖZELLİKLERİ

 Kil Esaslı Çatı Kaplama Malzemeleri : Kiremitler, düz, tek veya çift oluklu, yoğun yağışlarda bile kolay su tahliyesi sağlayan, dış etkenlere dayanıklı, üst ve yan bindirme kanalları ile özel su tahliye kanalları bulunan, kaplama tahtası veya lata üzerine yerleştirilen, kolay döşenen, boyları 30-42 cm, enleri 23 - 25 cm arasında olan malzemelerdir. Genel olarak 1 m2 alan için 15-17 adet kiremit hesap edilir.

 Metal Esaslı Çatı Kaplama Malzemeleri : Hava koşulları ve yangından etkilenmeyen, montajı kolay, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlayan, ısı yalıtımı sağlayan, hafif, taşıması ve depolaması kolay, çatlamayan ve kırılmayan bir malzemedir.

 Plastik Esaslı Çatı Kaplama Malzemeleri : Isı yalıtımı sağlayan, darbelere dayanıklı, çatlamayan ve kırılmayan, hafif, dış etkilere dayanıklı, kolay işlenebilen, depolama, kullanım ve montaj kolaylığı olan ve su geçirmeyen bir malzemedir.

​ Bitüm Esaslı Çatı Kaplama Malzemeleri : Su geçirmeyen, hafif, esnek, çatlamayan ve kırılmayan, dış etkilere dayanıklı, montajı kolay, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlayan, su yalıtımı gerektirmeyen, karmaşık ve eğrisel çatı yüzeylerinde rahatça kaplanabilen, uzun ömürlü, enerji tasarrufu sağlayan bir çatı malzemesidir.

ÇATI KAPLAMASI NASIL YAPILIR

1. Mertekler üzerine çatı kaplaması yapılmalıdır.

2. Kaplama üzerine kaplama altı yalıtım malzemesi serilmelidir.

3. Kiremit ile kaplama yapılacaksa kaplamaya saçağın sol alt kenarından başlanmalıdır.

4. Birinci sıradaki kiremitler tel ile kaplama tahtasına bağlanmalı ya da çivi ile kaplama tahtasına çakılmalı, ikinci sıra kiremitler oluklar üst üstte gelecek şekilde yarım kiremit şaşırtmalı dizilmelidir.

5. Levha halindeki malzemelerle çatı kaplamasına hakim rüzgar yönüne ters yönden başlanmalıdır.

6. Eternit gibi kalınlığı olan oluklu levhaların boyuna bindirme ile yan bindirmelerin üst üstte geldiği noktalarda köşe kesimi yapılmalıdır.

7. Ondüle şeklindeki oluklu levhalarda ikinci sıraya yarım levha şaşırtılarak devam edilmelidir.

8.Levhalar kaplama tahtasına vidalanmalı veya çakılmalıdır.

9.Bütün levhalar çatılara mertekler üzerine çakılan latalar üzerine çakılır levhalar döşenirken yanlardan 1 veya 1.5 oluk ve boydan en az 15 cm bir biri üzerine bindirilir.



Etiketler : çatı kaplama


Benzer Konular Çatı Uygulamaları Çatı Aktarma Çatılarda Isı Yalıtımı Çatılarda Su Yalıtımı Çelik Çatı Sistemleri Teras Su Yalıtımı Braas Çatı Sistemleri Çatı Sistemleri Yeşil Çatı Sistemleri Asma Çatılar Baca Nedir Çatı Aplikasyonu Çatı Drenajı Çatı Kaplama Malzemeleri Çatı Kaplamaları Çatı Kar Yükünün Belirlenmesi Çatı Kenarlarının Düzenlenmesi Çatı Kiremitleri Çatı Makasları Çatı Örtü Altı Keçesi Çatı Pencereleri Çatı Şekilleri ve Adları Çatı Taşıma Donanımları Çatıda Kullanılan Polimer Kökenli Levhalar Çatılarda Eğim Düz Çatı Bileşenleri Eternit Levha Örtüler Gizli Dere İzolasyonu Kiremit Çatı Kaplamaları Marsilya Tipi Kiremit Metal Levha Çatı Kaplaması Oluklu Metal Çatı Kaplaması Oturtma Çatılar Pedavra Nedir Tahkimatlı Çatılar Tahta Çatı Pulları Tahta Kiremitler Tek Katmanlı Çatı Örtüsü Yağmur Suyu Kullanımı Yassı Çatılar



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus