Çatı bahçeleri ve bu bahçelerin yeşillendirilmesi tekniği M.Ö. 6.yy’dan bu yana Babilliler’de vardı. Berlin’de 1890’da yangın önleyici yapıda olan köy evleri humus tabakasıyla örtülmekte olup, bu örtü üzerinde bitkiler yetiştirilmekteydi.
Yalıtım, çim ile toprak arasında kökler yardımı ile mikrobil yaşam süreci ile gerçekleşir.
Isı izolasyonu ve sıcaklık depolama imkanı oluşur.
Toplama alanlarında hava iyileştirilmesi sağlanır.
Küçük klima iyileştirilmesi.
Şehir drenajı ve doğal su düzeni iyileştirilir.
UV ışınları ve şiddetli sıcaklık değişimleri koruyucu çim ve toprak yüzeyi tarafından önlenir.
Toz birikmesi önlenir.
Dekorasyon / yaşam kalitesi iyileştirilir.
Yeşil alanların geri kazanılması sağlanır.
Çatı Eğimi : Beşik çatılarda eğim 25 dereceyi, teras çatılarda ise eğim %2-3’ü geçmemelidir.
İntensif Yeşillendirme : Çatı, ikamet edilebilecek hale getirilip pergola ile localarla dekore edilmektedir.Bu tür yeşillendirmeler sürekli bakım ister. Yeşillendirme çim, çalı, ağaçlık veya ağaçlar ile yapılabilir.
Kaba Yeşillendirme : Bu yeşillendirme ince tabakalı toprak yapıya sahip olup az bakım gerektirmektedir. Yeşillendirme, yosun, çim, ot, ağaçlık veya ağaçlarla yapılabilir.
Taşınabilir Yeşillendirme : Kova ve saksı aracılığıyla çatı terasları, parmaklıklar ve balkonlar yeşillendirilebilir.
Sulama yağmur suyu ile gerçekleşmekte, su drenaj ve vejetasyon tabakasında birikmektedir. Doğal sulama yetersiz kaldığı takdirde, baraj biçiminde sulama tekniğiyle yağmur suyu drenaj tabakasında birikir ve mekanik bir şekilde su ilave edilir. Damlatma biçiminde sulama yönteminde bitkiler kuraklıkta, vejetasyon veya drenaj tabakasında bulunan damlatma hortumuyla sulanır. Suni yağmurlama yönteminde ise suni yağmurlama tertibatları vejetasyon tabakası üzerine kurulur.
Gübreleme : Suni gübre vejetasyon tabakası üzerine kurulur ve bu tabaka üzerine serpilebilir ya da suni sulama sırasında suya karıştırılabilir.
Vejetasyon tabakasında şişme kil ve şişme arduvaz kullanılmaktadır. Yapının sağlamlığını, zemin havalandırmasını, su depolanmasını ve zemine şekil verilmesini sağlayan bu maddelerin görevleri ise gıda depolamak, toprak reaksiyonu sağlamak, havalandırma ve su depolamaktır. Filtre tabakası filtre materyalinden oluşmaktadır ve drenaj tabakasının çamurlanmasını önlemektedir.
Drenaj tabakası bitkilerin sudan dolayı bozulmasını önlemektedir. Koruyucu tabaka yapı evresinde ve nokta yüklemesine karşı muhafaza özelliğine sahiptir. Kök PVC, ECB ve EPDM şeritleriyle uzak tutulmakta, ayırıcı tabaka, taşıyıcı konstrüksiyonu çatı yeşillendirmesinden ayırmaktadır.
Yeşillendirme gerçekleştirilmeden önce çatının durumu ve tabakaların fonksiyon yeteneği sağlama alınmalıdır. Çatı alanı özetle teknik olarak kontrol edilmeli ve tabakaların yapısı, eğimin oluşumu, havanın engebeliği-sarkması, çatı contası, genleşme contası, kenar bağlantıları, penetrasyon ve çatı aktarma fiyatları gibi akışlar gibi konulara özellikle dikkat edilmelidir.
PLAN VE UYGULAMA İÇİN KONSTRÜKTİF GENEL ŞARTLAR
Kaba çatı yeşillendirilmelerinde, yeşillendirme yapısı, teras çatı talimatlarına ilişkin, koruyucu kaplama görevini üstlenmektedir.
Çatı konstrüksiyonlarında statik fiziksel yapı kaplamaları ve teknik vejetasyon talepleri birbiri ile ilişkili olarak ayarlanmalıdır.
Çatı izolasyonunun emniyeti için aşağıda Alman çatı yapı talimatlarından alınan, fonksiyon tabakalarının alan ağırlığı dikkate alınmalıdır.
- 8 metreye kadar, kenardaki yük 80 kg/m2, iç taraftaki yük 40 kg/m2
- 8’den 20 metreye kadar, kenardaki yük 130 kg/m2, iç taraftaki yük 65 kg/m2
- 20’nin üzerinde, kenardaki yük 160 kg/m2, iç taraftaki yük 80 kg/m2
Rüzgar yüküne bağımlı olarak, yüklerin şekillendirilmesi ve ağırlığı binanın yüksekliğine ve çatı alanına göre belirlenmelidir.
Çatı yeşillendirmeleri bakım gerektirmektedir. Yağmur inişlerine, çatı oluklarına, genişletme yuvalarına, duvar bağlantılarına vs. düzenli kontrollerin gerçekleştirilmesi için kolay ulaşılmalıdır.
Bu alanlarda çakıl gibi inorganik maddeler, 50 cm genişliğinde koruyucu görevini üstlenmelidir.
Bölgeler nehir yatağına benzer bir biçimde çatı girişleriyle bağlanır ve bu şekilde bitki yüzeyindeki fazlalık suyun akışını sağlar.
Büyük çatı alanları drenaj bölgelerine bölünmelidir.
TALEPLER, FONKSİYONLAR, KONSTRÜKTİF ÖNLEMLER
Çatı izolasyonu teras çatı talimatlarına uygun olarak yapılmalıdır.
Yeşillendirme, çatı izolasyonu fonksiyonunu engellememelidir.
Çatı yalıtımı üzerinde yer alan bitkilendirme, çatı geçirgenliğinin kontrolüne imkan sağlamalıdır.
Çatı yalıtımı, köklerden sürekli korunmalıdır.
Yüksek polimer şeritlerden yapılan çatı izolasyonu fiziksel nedenlerden dolayı kök muhafaza görevini de üstlenmelidir.
Bitümlü çatı izolasyonunda, bitüme karşı dayanıklı olan kök muhafazaları kullanılmalıdır.
Kök muhafaza tabakası, mekanik zararlardan, çürümeyen fiber hasırlar tarafından korunmalıdır, çünkü bu hasırlar besleyici maddeleri suya depo ederler.
Vejetasyon tabakası sağlam olmalı, tampon özelliği taşımalı ve küflenmemelidir.
PH değeri eksi bölgelerde 6,0’ın üzerinde olmamalıdır.
Tabaka yapısı günde en az 30 1/gr yağmur suyu almalıdır.
Tabaka yapısının hava volümü en az %20 oranında suya doymuş olmalıdır.
Kuru çim, step ve kaya bitkileri ve özellikle kendini tazeleme özelliğine sahip yabani otlar topluluk biçiminde kullanılmalıdır.
Bitkiler yetişkin fidan olarak dikilir veya ekilirler.
Çatı girişleri, emniyet şeritleri, çatı bağlantıları ve çatı kapakları en az yılda bir defa kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.
İstenmeyen yabani otlar uzaklaştırılmalıdır. Yosun ve diken gibi bitkiler yabani olarak kabul edilmektedir.
Özellikle söğüt, kayın, kavak ve akça ağaç gibi ağaçlar fidan olarak yetiştirilen bitkilerdir.
Düzenli biçme ve gübreleme yapılmalıdır.
Doğal etkileşimlerden dolayı bitki yüzeyinde değişiklik meydana gelebilmektedir.
YANGIN EMNİYETİ
Önleyici yangın emniyetinin kapanmasına dikkat edilmelidir. Yapıdaki yangın önlemi zor yanar özelliğine (B1 sınıfı) sahip ise talepler yerine getirilmiştir.
Bitki yüzeyi (kaba) : Plantasyon, ekme, fidan dikimi, ön kültürler (bitki konteynırları, bitki hasırları, bitki levhaları.
Vejetasyon Tabakası : Bu tabaka, bitkiye sağlamlık verir, suyu ve besleyici maddeleri tutar ve madde ile gaz değişimini sağlar. Gaz değişimi ve su tutma amacıyla bu tabaka, geniş gözenek hacmine sahip olmalıdır.
Filtre Tabakası : Bu tabaka, besleyici maddelerin ve küçük parçacıkların akıp gitmesini ve drenaj tabakasının çamurlanmasını önlediği gibi düzenli su akışını sağlar.
Drenaj Tabakası : Fazla gelen suyun akıtılmasını, vejetasyon tabakasının havalanmasını ve suyun iletilmesi vasıtasıyla depolanmasını sağlar.
Kök Muhafaza Tabakası : Su ve besleyici madde arayışına giren bitki kökünün çatı yüzeyine mekanik ve kimyasal zararlar vermesini önler.
Çatı Yapısı : Çatı alanı ve her bağlantısı sürekli su geçirmez konumda olmalıdır ( DIN 18 531, DIN 18 195). Çatı yapısında kondense su oluşumu (DIN 4 108), sürekli ve etkili bir biçimde önlenmelidir.
Yeşil çatı fiyatları kullanılacak çatı malzemelerine ve yapılacak yeşillendirme uygulamasının özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Yeşil çatı sistemleri fiyatı almak için size en yakın hizmet noktasından ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus