prekast beton duvar

ÇİMENTO ESASLI ZEMİN KAPLAMA MALZEMLERİ

Çimento, kalker ve kil taşları karışımının yüksek sıcaklıkta pişirildikten sonra öğütülmesinden elde edilen bağlayıcı bir malzemedir. Çimento esaslı kaplamalar, bağlayıcı olarak bir yapı malzemesi olan çimentonun kullanıldığı, agrega ve sudan oluşmaktadır. Beton agregaları minerallerden oluşmuş taneli malzemelerdir. Kum ve çakıl (veya kırma taş) karışımı agrega olarak tanımlanmaktadır. Agrega, esas olarak bir dolgu malzemesidir ve en önemli fonksiyonu zemin kaplama fiyatları ve betondaki hacim değişikliklerini azaltmaktır. Su ve çimentodan oluşan hamur, büyük hacim değişiklikleri gösterir. Agreganın betona girmesi hem hacim değişikliklerini azaltır, hem de agrega çimentodan daha ucuz olduğundan ekonomik olmasını sağlamaktadır. Çimentolar ana maddeleri ve bileşenlerinin oranlarına göre sınıflandırılmaktadır. Çimento esaslı kaplamaları; beton, çimento şap, dökme mozaik ve karo mozaik kaplamalar oluşturmaktadır.

BETON

Beton, bünyesini oluşturan iri agrega ile bunların aralıklarını dolduran ince agrega, su ve bu karışımı birbirine bağlayan hidrolik bir bağlayıcı olan çimentonun sertleşmesi ve zamanla mukavemet kazanmasından oluşan bir kütledir. Kum, çakıl (veya kırma taş, hafif agrega vb), çimento ve suyun karıştırılmasından elde edilir. Sözü edilen malzemeler belirli oranda karıştırıldığında, kalıplarda istenilen biçimi alabilecek plastik bir malzeme elde edilir. Betonun en temel bileşeni çimentodur. Çimento, bağlayıcı özelliktedir. Su ile karıştırılarak çimento hamuru elde edilir. Betonda çimento hamurunun işlevi, agrega tanelerinin yüzeylerini kaplamak, taneler arasındaki boşlukları doldurmak ve taneleri birbirlerine bağlamaktır. Bu nedenle beton kompozit bir malzeme olarak da kabul edilmektedir. Betonu diğer yapı malzemelerine üstün kılan en önemli özelliklerden biri istenilen biçimin verilebilmesini sağlayan plastik kıvamdır. Betonun özellikleri, karışımında kullanılan çeşitli malzemelerin özellikleri ile ilişkilidir. Beton genellikle trafik yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Betonun yaygın olarak kullanım nedenleri; kolay şekil verilebilmesi, ekonomik olması ve daha az enerji ile her yerde üretilebilir olmasıdır.

Önerilen makale: italyan boya nasıl yapılır ve italyan boya uygulamaları hakkında bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Özellikleri

• Çok gözeneklidir

• Yüzeydeki yağ ve kiri emer

• Ucuzdur

• Kolay ve çabuk uygulanır

• Kullanıldıkça temizlenmesi güçleşir

• Yağlardan ve asitlerden zarar görür.

 Temizlik ve Bakımı: Vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama ve yıkama yapılabilir.

Kullanım Alanları: Beton genellikle birçok zemin kaplama malzemesine düzgün bir yüzey oluşturmak amacıyla, alt zemin malzemesi olarak kullanılır. Fabrika, atölye ve depolar gibi başka kaplama gerektirmeyen alanlarda ve dış mekanlarda kullanılmaktadır.

ŞAP

Şap; çimento, su ve kumdan oluşmaktadır. Yıkanmış, elenmiş, mil ve topraktan arındırılmış, 0-3 mm dane çapında dişli kumdan yapılmaktadır. Karışımdaki çimento miktarı az olduğu zaman çimento şapın kalitesi düşmekte, zamanla yüzeyinde çatlaklar oluşmaktadır. Şapın çatlamaması için içine konulan kumun kilden arındırılmış olması gerekmektedir. Şapa farklı malzemeler katılarak farklı özellikler kazandırılabilmektedir. Rengi gri olmakla beraber "anilin" konularak renkli çimento şap yapılabilmektedir. Kolaylıkla aşınan ve toz yapan bir kaplama türüdür. Şap kaplamanın tozlanmaması için üzerine epoksi denilen sentetik bir malzeme son kat olarak uygulanabilmektedir.

Özellikleri

• Kolaylıkla aşınır

• Asitlerden zarar görür

• Şapın içine çeşitli kimyasal maddeler konulduğu zaman, şap kaplama su yalıtımı özelliği kazanır.

Temizlik ve Bakımı: Şap kaplamaları çok kolay deformasyona uğramaları söz konusu olabilmektedir. Ancak çok fazla deformasyon veya bozulma olduğunda üzerine tekrar ince bir şap kaplama yapılabilmektedir. Bu da, döşemenin yüksekliğini arttırmasından dolayı eşik oluşturmakta ve kullanım aşamasında sorun çıkarmaktadır. Şap kaplamanın üzerinde çok fazla deformasyon yok ise, çimento şerbeti hazırlanarak yüzeye dökülüp, pürüzler düzeltilebilir. Vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama, yıkama yapılabilir.

Kullanım Alanları: Genellikle tek başına kendisi döşeme ve kaplama malzemesi olarak kullanılmaz, asıl malzemeye alt zemin oluşturmak amacıyla uygulanır. Görünüşünün diğer kaplamalara göre kötü olmasından dolayı genellikle estetik görünümün önemli olmadığı alanlarda ve pürüzsüz alt satıh isteyen zemin kaplamaları (PVC, halı kaplamalar vb) yapılmadan önce uygulanmaktadır.



Etiketler : çimento


Benzer Konular Zemin Kaplama Malzemeleri Zemin Kaplama Malzemeleri Anasayfa Andezit Taşı Nedir Asfalt Karo Zemin Kaplama Bazalt Taşı Nedir Çimento Esaslı Zemin Kaplamaları Dökme Mozaik Halı Döşeme Malzemeleri Karo Mozaik Zemin Kaplama Kauçuk Zemin Kaplama Malzemeleri Kompozit Kaplama Malzemeleri Kontrplak Zemin Kaplama Ksilolit Kaplama Kumtaşı Nedir Laminat Parke Nedir Linolyum Kaplama Mantar Zemin Kaplama Polimer Zemin Kaplamaları PVC Zemin Kaplamaları Tahta Rabıta Nedir Traverten Taş Kaplama



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus